yokahome.pl

Mcusta japoński nóż kuchenny ze stali damasceńskiej SLICER 220 mm

Marka: Mcusta Zanmai


1020.86919.90 zł

Najniższa cena z 30 dni przed promocją: 1020.86 zł

- +

Kod: NM.YMC-2006D

Dostępność: 2szt.



Opis

Japoński nóż Slicer jest odpowiednikiem europejskiego noża do plastrowania i filetowania. Nóż specjalistyczny o niezwykle smukłej i ostrej klindze, przeznaczony do porcjowania i plastowania mięs, wędlin oraz ryb.

Możliwości noża Slicer:

✔ porcjowanie oraz plastrowanie mięs i wędlin
✔ porcjowanie i filetowanie dużych ryb, w szczególności łososia
✔ porcjowanie różnego rodzaju pieczeni (porcjowanie dziczyzny, pieczeni wołowej, indyka upieczonego w całości itp.)
✔ nóż Slicer można również wykorzystać do krojenia dużych owoców i warzyw (np. melon, arbuz)

Nóż Slicer dedykowany jest profesjonalnym kuchniom w restauracjach czy hotelach, jak również wszystkim smakoszom mięs i wędlin oraz ryb.

Kraj produkcji: Japonia

Producent: Mcusta Zanmai

Typ noża: Japoński nóż Slicer (odpowiednik europejskiego noża do plastrowania i filetowania)

Twardość HRC: 60

Ostrze: 33 warstwy damastu

Rdzeń:  stal VG-10

Rękojeść: drewno Karim

CZYSZCZENIE: Nie należy myć w zmywarce

WYMIARY

Długość ostrza: 220 mm

OSTRZE

Japoński nóż Slicer o długości ostrza 220 mm o konstrukcji full tang (rdzeń z jednego kawałka stali). Rdzeń noża został wykonany z najwyższej jakości stali węglowej VG10 charakteryzującej się doskonałymi właściwościami tnącymi oraz wyjątkową odpornością na rdzewienie, dzięki wysokiej zawartości węgla. Rdzeń pokryty został 33 warstwami damstu, dzięki czemu każdy z noży ma piękny i niepowtarzalny wzór. Zahartowany na ok. 60 HRC doskonale sprawdza się nie tylko jako profesjonalny nóż doświadczonego kucharza ale również do codziennego użytku.

RĘKOJEŚĆ

Dodatkowym atutem noża jest ekskluzywnie wyglądająca rękojeść, wykonana z drewna Karim. Wizualnie rękojeść noża Macusta wygląda jakby była wykonana z bursztynu. Łączy w sobie nowoczesny wygląd i bardzo dobrą ergonomię uchwytu. Doskonale i pewnie leży w dłoni.

Noże Mcusta to prawdziwe arcydzieła, zapewniające wyjątkową ostrość, wygodę w użytkowaniu i unikatowe wzornictwo, które zostało docenione przez najbardziej wymagających kucharzy na całym świecie. Przeznaczone są dla mistrzów kucharskich i wszystkich pasjonatów gotowania, którzy potrafią obchodzić się z precyzyjnie ostrą klingą.

Zdecydowanie zalecamy, abyś kiedyś doświadczył doskonałej wydajności i estetyki noży Mcusta.

Jak dbać o ręcznie wykańczane noże kuchenne mistrza Marusho Kogyo?

Noże japońskie Mcusta Zanmai są wyjątkowo ostre i twarde, a zarazem kruche i delikatne, dlatego warto zapoznać się ze wskazówkami pielęgnacji tego luksusowego produktu.

  1. Damasceńskich, japońskich noży nie należy myć w zmywarce do naczyń. Agresywne detergenty i gorąca woda pod dużym ciśnieniem mogą uszkodzić stal i rękojeść.
  2. Po każdym użyciu noże należy umyć ciepłą wodą i wytrzeć do sucha.
  3. Nie należy pozostawiać na dłuższy czas nieumytych noży, w szczególności, gdy kroiło się nimi owoce. Kwasy owocowe mogą spowodować przebarwienie ostrza noży.
  4. Ostrze japońskich noży z damastu należy co jakiś czas przetrzeć olejem jadalnym lub olejem ryżowym.
  5. Noże najlepiej przechowywać w drewnianych blokach lub na listwach magnetycznych.
  6. Nożami nie należy rąbać kości ani kroić innych bardzo twardych produktów (jak np. mrożonki). Pod żadnym pozorem nie należy otwierać nimi puszek.
  7. Noże należy chronić przed upadkiem na twardą podłogę (płytki ceramiczne lub podłogę z kamienia). Wysoka twardość ostrza sprawia, że jest ono dość kruche i upadek na twardą powierzchnię może spowodować pęknięcie ostrza.
  8. Japońskimi nożami należy kroić wyłącznie na drewnianych deskach i blokach, albo deskach wykonanych z tworzywa (polietylenu, polipropylenu).

OSTRZENIE

Ostrość noży zależy od tego, jak często są używane. Jeżeli wykorzystujemy je w domowej kuchni, wystarczające będzie ostrzenie raz na kilka miesięcy.

Noży ze stali damasceńskiej nie należy ostrzyć na tradycyjnych ostrzałkach kółkowych lub na prętach kucharskich. Do ostrzenia noży z damstu najlepiej wybrać specjalnie przystosowane do tego rodzaju stali ostrzałki ceramiczne, czyli tzw. japońskie kamienie wodne (japan wet stone). Najbardziej odpowiednie będą ostrzałki o gradacji 1000/3000 lub 1000/3500.

Jeżeli zależy nam na perfekcyjnym wykończeniu ostrzenia i uzyskaniu ekstremalnej ostrości możemy stosować na zakończenie ostrzenia kamienie o ziarnistości 4000 lub 8000 punktów.

Pamiętajmy jednak, że stosowanie kamieni o gradacji powyżej 4000 punktów zaleca się wyłącznie osobom, które doskonale władają profesjonalnymi nożami kuchennymi. Osobom, które nie mają doświadczenia w ostrzeniu noży zalecamy oddanie noża do ostrzenia w ręce specjalisty lub przynajmniej przećwiczenie ostrzenia na tańszym lub zużytym nożu.

RĘCZNE WYKONANIE

Nazwa MCUSTA pochodzi od słów Machined Custom (seryjna produkcja wykańczana ręcznie). W przeciwieństwie do większości noży produkowanych seryjnie, które są tłoczone matrycowo, każdy element noży MCUSTA jest wycinany laserowo, co zapewnia najwyższą precyzję i dopasowanie. Każdy nóż jest następnie ręcznie montowany oraz wykończony przez doświadczonego rzemieślnika. Ten proces tworzy wyjątkowy i doskonały nóż w rozsądnej cenie.

Noże Mcusta Zanmai to prawdziwe arcydzieła, zapewniające wyjątkową ostrość, wygodę w użytkowaniu i unikatowe wzornictwo, które zostało docenione przez najbardziej wymagających kucharzy na całym świecie. Przeznaczone są dla mistrzów kucharskich i wszystkich pasjonatów gotowania, którzy potrafią obchodzić się z precyzyjnie ostrą klingą.

MarkaMcusta Zanmai
MateriałStal damasceńska / Drewno Karim
KolorChrom, Brąz
Kod produktuNM.YMC-2006D

Ocena klientów (Brak ocen dodaj pierwszą opinię)


Sklep YokaHome.PL

tel. 22 747 10 65
sklep@yokahome.pl
Biuro: ul. Bruszewska 12
Warszawa

Copyright © yokahome.pl