Japoński nóż Slicer jest odpowiednikiem europejskiego noża do plastrowania i filetowania. Nóż specjalistyczny o niezwykle smukłej i ostrej klindze, przeznaczony do porcjowania i plastowania mięs, wędlin oraz ryb.
Możliwości noża Slicer:
✔ porcjowanie oraz plastrowanie mięs i wędlin
✔ porcjowanie i filetowanie dużych ryb, w szczególności łososia
✔ porcjowanie różnego rodzaju pieczeni (porcjowanie dziczyzny, pieczeni wołowej, indyka upieczonego w całości itp.)
✔ nóż Slicer można również wykorzystać do krojenia dużych owoców i warzyw (np. melon, arbuz)
Nóż Slicer dedykowany jest profesjonalnym kuchniom w restauracjach czy hotelach, jak również wszystkim smakoszom mięs i wędlin oraz ryb.
Kraj produkcji: Japonia
Producent: Mcusta Zanmai
Typ noża: Japoński nóż Slicer (odpowiednik europejskiego noża do plastrowania i filetowania)
Twardość HRC: 60
Ostrze: 33 warstwy damastu
Rdzeń: stal VG-10
Rękojeść: drewno Karim
CZYSZCZENIE: Nie należy myć w zmywarce
Długość ostrza: 220 mm
Japoński nóż Slicer o długości ostrza 220 mm o konstrukcji full tang (rdzeń z jednego kawałka stali). Rdzeń noża został wykonany z najwyższej jakości stali węglowej VG10 charakteryzującej się doskonałymi właściwościami tnącymi oraz wyjątkową odpornością na rdzewienie, dzięki wysokiej zawartości węgla. Rdzeń pokryty został 33 warstwami damstu, dzięki czemu każdy z noży ma piękny i niepowtarzalny wzór. Zahartowany na ok. 60 HRC doskonale sprawdza się nie tylko jako profesjonalny nóż doświadczonego kucharza ale również do codziennego użytku.
Dodatkowym atutem noża jest ekskluzywnie wyglądająca rękojeść, wykonana z drewna Karim. Wizualnie rękojeść noża Macusta wygląda jakby była wykonana z bursztynu. Łączy w sobie nowoczesny wygląd i bardzo dobrą ergonomię uchwytu. Doskonale i pewnie leży w dłoni.
Noże Mcusta to prawdziwe arcydzieła, zapewniające wyjątkową ostrość, wygodę w użytkowaniu i unikatowe wzornictwo, które zostało docenione przez najbardziej wymagających kucharzy na całym świecie. Przeznaczone są dla mistrzów kucharskich i wszystkich pasjonatów gotowania, którzy potrafią obchodzić się z precyzyjnie ostrą klingą.
Zdecydowanie zalecamy, abyś kiedyś doświadczył doskonałej wydajności i estetyki noży Mcusta.
Jak dbać o ręcznie wykańczane noże kuchenne mistrza Marusho Kogyo?
Noże japońskie Mcusta Zanmai są wyjątkowo ostre i twarde, a zarazem kruche i delikatne, dlatego warto zapoznać się ze wskazówkami pielęgnacji tego luksusowego produktu.
Ostrość noży zależy od tego, jak często są używane. Jeżeli wykorzystujemy je w domowej kuchni, wystarczające będzie ostrzenie raz na kilka miesięcy.
Noży ze stali damasceńskiej nie należy ostrzyć na tradycyjnych ostrzałkach kółkowych lub na prętach kucharskich. Do ostrzenia noży z damstu najlepiej wybrać specjalnie przystosowane do tego rodzaju stali ostrzałki ceramiczne, czyli tzw. japońskie kamienie wodne (japan wet stone). Najbardziej odpowiednie będą ostrzałki o gradacji 1000/3000 lub 1000/3500.
Jeżeli zależy nam na perfekcyjnym wykończeniu ostrzenia i uzyskaniu ekstremalnej ostrości możemy stosować na zakończenie ostrzenia kamienie o ziarnistości 4000 lub 8000 punktów.
Pamiętajmy jednak, że stosowanie kamieni o gradacji powyżej 4000 punktów zaleca się wyłącznie osobom, które doskonale władają profesjonalnymi nożami kuchennymi. Osobom, które nie mają doświadczenia w ostrzeniu noży zalecamy oddanie noża do ostrzenia w ręce specjalisty lub przynajmniej przećwiczenie ostrzenia na tańszym lub zużytym nożu.
Nazwa MCUSTA pochodzi od słów Machined Custom (seryjna produkcja wykańczana ręcznie). W przeciwieństwie do większości noży produkowanych seryjnie, które są tłoczone matrycowo, każdy element noży MCUSTA jest wycinany laserowo, co zapewnia najwyższą precyzję i dopasowanie. Każdy nóż jest następnie ręcznie montowany oraz wykończony przez doświadczonego rzemieślnika. Ten proces tworzy wyjątkowy i doskonały nóż w rozsądnej cenie.
Noże Mcusta Zanmai to prawdziwe arcydzieła, zapewniające wyjątkową ostrość, wygodę w użytkowaniu i unikatowe wzornictwo, które zostało docenione przez najbardziej wymagających kucharzy na całym świecie. Przeznaczone są dla mistrzów kucharskich i wszystkich pasjonatów gotowania, którzy potrafią obchodzić się z precyzyjnie ostrą klingą.
Marka | Mcusta Zanmai |
Materiał | Stal damasceńska / Drewno Karim |
Kolor | Chrom, Brąz |
Kod produktu | NM.YMC-2006D |